Merimuseo keskustelu ryöpsähti silmille alkuviikosta ja siitä saakka aiheuttanut kroonista päänsärkyä. Jo maanantainen tutustuminen teknisen lautakunnan esityslistaan laittoi sadattelemaan rankasti. Kiroilua aiheutti etenkin asian valmistelu. Asiaa ei olisi saanut päästää missään nimessä vielä lautakuntaan, koska rahoituksen osalta niin monta kysymystä on vielä auki.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ihmettelen suuresti sitä, ettei kenellekään tullut mieleen ”konsultoida” esim. valtuustoryhmien puheenjohtajia tai kaupunginhallituksen ryhmiä ennen asian valmistelemista tekniselle lautakunnalle.  Virkamiehillä olisi pitänyt hälytyskellojen soida, kun heille paljastui sisään jätettyjen tarjousten myötä karu totuus kustannusten jättimäisestä noususta. Nyt asiaa lähdettiin ajamaan kuin käärmettä pyssyyn lautakunnan kautta.

 

Nyt ollaan järjestämässä valtuuston tiedonantokokousta tiistaiksi 2.5. Hyvä niin, mutta samalla suren sitä, että suuri vahinko pääsi jo tapahtumaan lautakuntakäsittelyn myötä. Tiedonantokokous olisi pitänyt järjestää jo ennen lautakuntaa. Nyt ovat poliittiset ryhmät ennättäneet kaivaa itselleen sen verran syvät taistelupoterot, että niistä yhteiseen rintamaan ylösnouseminen on erittäin vaikeaa. Pelkään, että moni meistä valtuutetuista on ehtinyt muodostaa oman käsityksensä asian ratkaisemiseksi julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella. Päätös merimuseosta on tehty aikoinaan yksimielisestä ja nyt kaivattaisiin samaa yhteisrintamaa tämän rahoituksellisesti vaikean tilanteen ratkaisemiseksi.

 

Lautakunnan olisi ehdottomasti pitänyt jättää asia pöydälle. Ihmettelen suuresti, että demarit lähtivät väkisin yrittämään asian läpiviemistä. Pöydälle jättö olisi ehdottomasti ollut äänestyksen jälkeen syntynyttä päätöstä parempi.

 

Asiaa on tarkoitus käsitellä tiistaina ennen valtuuston kokousta kaupunginhallituksessa. Toivottavasti hallitus ei lähde ennen illan valtuuston kokoontumista rusikoimaan mitään päätöstä lävitse, vaan jättää asian pöydälle. Nyt olisi viisainta saada valtuuston poliittiset ryhmät ajan tasalle asiassa ja lähteä hakemaan neuvottelupöydässä mahdollisimman hyvää ratkaisua jo ennen minkään luottamuselimen käsittelyä.

 

Kaiken kaikkiaan tärkeintä olisi pysäyttää prosessi siihen saakka kunnes rahoituskysymykset on valtion kanssa saatu ratkaistua. Kaupungintalous ei kestä hankkeen toteutusta sillä hintatasolla minkä urakkatarjoukset paljastivat. Toisaalta koko hankkeen osalta on erityisen tärkeää saada se toteutettua sen tasoisena mitä on suunniteltu. Hankkeen murjominen 27 milj. euron raameihin ei ole mahdollista ilman arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen väkivaltaista käsittelyä.

 

Toivottavasti jo lähiviikot poistavat lautakunta käsittelyn myötä syntyneet tummat pilvet hankkeen yltä.